Hej och god kväll :-)!

Hoppas att du haft en fin lördag. Här i göteborgstrakten har vi haft förmånen att få se solen åtminstone till och från idag även om värmen lyser med sin frånvaro. Ja men sol är ju ändå alltid sol 8-)

Med en viss koppling till gårdagens blogg vill jag skriva några rader om mat. Visst är det bra att tänka på vad man äter men livet är också en fråga om njutning. Försöker man tänka skapligt sunt de flesta dagar så måste man kunna äta och dricka och njuta utan dåligt samvete lite då och då. Hur ofta då och då är är en smaksak. Själv tycker jag att livet skulle bli bra mycket tråkigare om jag inte fick äta den där kakan, efterrätten, chokladbiten eller för den delen ta det där glaset vin eller vad som nu är lyx för mig utan dåligt samvete. Att sedan vågen åker jojo är väl inte hela världen. Visst finns det en koppling mellan fysiskt och psykiskt välbefinnande? Jo då jag är medveten om att det finns människor som har stora problem med sin hälsa på grund av övervikt men det är absolut inget som vi andra ska göra oss lustiga över. Jag är fullständigt övertygad om att de personerna är medvetna om det i allra högsta grad och lider tillräckligt av det utan att andra människor raljerar över det. Om inte annat kan du till exempel fråga vilken rökare som helst om dom vet att det är farligt att röka.

Nej nu ska vi tillbaka till njutningen tycker jag, detta viktiga fenomen i livet :-).

Det blev en köttgryta till middag idag, eller höstgryta om du så vill. Det är inte så krångligt att göra en gryta bara man har tid på sig att låta den koka.

Nedan bjussar jag på receptet som avnjöts med kokt potatis, blomkål och självklart några glas gott rött vin, ja inte receptet alltså utan grytan men det förstod du nog ;-).

Passar på att önska dig en fin kväll och som vanligt vill jag att du är rädd om dig och din omgivning <3 
PS. Ta gärna en kaka eller två till kvällskaffet eller varför inte lite godis till TV:n ;-) DS.

Du behöver:

*c:a 1500 gram nötstek eller liknade och självklart går färdiga grytbitar av nöt alldeles utmärkt också.
*smör till stekningen
*1 matsked vetemjöl
*c:a 1 liter vatten
*2 gula lökar
* rotfrukter efter tycke och smak (morötter, palsternacka, kålrot eller annat)
*6 lagerblad
*15 kryddpepparkorn
*1 buljongtärning
*salt och peppar efter behag (smaka av efter att det kokat en stund innan du kryddar mera)

Gör så här:

*Tänd några stearinljus på diskbänken om det är mörkt ute
*Häll upp ett glas vin ... sippa lite :-) 
*Putsa grytbitarna eller skär steken i lagom stora bitar
*Stek köttet i smöret och lägg det efter hand i en gryta
*Strö mjölet över köttet i grytan och rör om
*Vispa ur pannan med vatten (c:a ½ liter) och häll det över köttet
*Skala löken, skär den i klyftor och lägg i grytan
*Skala rotfrukterna och dela dom i bitar, dom kan se ut hur som helst och lägg bitarna i grytan
*Tillsätt lagerbladen och kryddpepparkornen
*Lägg i buljongtärningen
*Späd med vatten så att det täcker kött och grönsaker
* Låt koka på svag värme i minst en och en halv timma och gärna två men glöm inte röra om då och då så att det inte fastnar i botten
* Smaka av med salt och peppar och vill du ha lite tjockare " sås" så red den (majsstärkelse tycker jag är enklast att använda) lite till önskvärd tjocklek

Ät, må gott, ta en smutta vin och när du fixat till det i köket så ta gärna en kvällspromenad innan kaffet och TV:n :-).Chunky Red ett vin från Italien gjort på Zinfandel och det är ju alltid ett säkert kort :-). Priset är 89 kronor.