Hej och god middag :-)!

Hoppas att din vecka börjat bra och att du har bättre väder än vi har här. Det känns lite tjatigt att behöva skriva att vädret är grått och regnigt här i Göteborg men skrev jag något annat så vore det inte sant och det är fult att ljuga :-)

Förra söndagen när vi var hos min bror och svägerska blev vi bjudna på fläskytterfilé och det var jättegott. För flera år sedan gjorde jag det då och då men sedan har det inte blivit av för jag tyckte att det blev torrt. Min svägerska hade lyckats få det jättefint men jag glömde fråga hur hon gjort så i helgen fick jag lösa det på egen hand och det gick bra det också :-).

Kanske har du ett eget recept som du är nöjd med men här bjussar jag på mitt. Å du det är faktiskt ganska så enkelt och det gör ju ingenting tycker jag :-).

Detta behöver du: 

* 1 fläskytterfilé (köp när det är extrapris och ha i frysen)

* smör
* salt och peppar 

Till marinaden:

* ½ deciliter olivolja
* 2 matskedar soja
* 1 matsked röd balsamvinäger
* 1 matsked honung
* 2 vitlöksklyftor 

Till såsen:

* 5 deciliter grädde
* 2 matskedar av marinaden (efter du marinerat alltså)
* 2 teskedar soja
* krossade rosépepparkorn efter tycke och smak (eller kanske någon annan favoritkrydda du har)
* (eventuellt brun maizenaredning) 

Gör så här:

* putsa fläskytterfilén

* pressa vitlöken och blanda ihop alla ingredienserna till marinaden (jag brukar blanda direkt i en femliters fryspåse så sparar jag disk)

* lägg köttet i marinaden i påsen och "knåda runt" lite. Knyt till påsen och lägg den på ett fat innan du ställer den i kylen. Marinera i några timmar eller helst över natten. Vänd påsen då och då men du behöver inte gå upp på natten och vända den :-).

* när marineringen är klar sätter du ugnen på 175 grader. 

* låt köttet rinna av lite innan du saltar och pepprar och steker det runt om i smöret i en stekpanna så att det får fin färg. SPARA 2 MATSKEDAR AV MARINADEN till såsen.

* lägg köttet på ett ugnseldfast fat och låt det stå i ugnen ungefär 25-30 minuter (innetemperaturen ska vara c:a 65 grader om du använder termometer). Det gjorde inte jag men det gick bra ändå. Ser det ut att bli för mycket färg på så lägg över lite folie mot slutet. DISKA INTE UR PANNAN. 

* häll alla ingredienserna till såsen i stekpannan.

* red av med maizenaredning om du tycker att du vill ha en tjockare sås.

* låt småputtra i en kvart si så där. 

Servera med ris, klyftpotatis, kokta grönsaker eller grönsallad, allt efter tycke och smak. 

Voilà :-)!

Ha nu en fortsatt fin måndag och var rädd om dig och de dina <3 

Sprider lite ljus i mörkret!