God och enkel sås med schalottenlök 

Hur många personer den räcker till är en smaksak. Här hemma gillar vi sås :-) 

Detta behöver du:

4 stycken schalottenlökar

1 klick smör

2 deciliter crème fraiche

4 deciliter grädde

½ matsked soja

4 matskedar sherry (det finns billig sherry på liten flaska på Systembolaget, ser till att den är torr eller halvtorr bara) 

4 matskedar chilisås 

½ matsked dijonsenap

2 matskedar dragon

4 kryddmått svartpeppar (eller efter tycke och smak)

Så här gör du:

Skala och hacka löken lagom fint

Bryn den i smöret (den ska inte få färg)

Blanda i resten av ingredienserna 

Låt koka på svag värme i minst 10 minuter (då försvinner det mesta av alkoholen om det är viktigt) annars kan du korta tiden till 5 minuter.

Servera till kött av olika sorter. Vi åt den till fläskytterfilén idag och det blev kanonbra. Enkel att göra var den också och det är väl aldrig fel :-) 

***

Schalottenlök är nära släkt med den gula och röda. Den anses av många som den finaste löken och har en karaktäristisk smak, som är mildare än vanlig lök. Den skiljer sig också i det att den bildar knippen av sidolökar i samma hölje.

***

Den här sherryn använder jag i maten och den är halvtorr, sherryn :-)alltså och inte maten.

Vintry's Blend of Amontillado Nr 8247

Spanien

59:- för 37,5 cl.