Hej och god eftermiddag :-)!

Hoppas att allt är väl med dig så här på lördag eftermiddag. Här duggregnar det nu och det har varit växlande molnighet hela dagen. Temperaturen ligger runt 18 grader så det känns helt ok. Hela kvällen igår och en bit in på natten regnade det och vi fick totalt 20 millimeter.

Förmiddagen har jag delvis ägnat åt att steka pannbiff på ett helt tråg så om du vill kan du kanske gissa vad vi ska ha till middag idag ;-).

Nu fortsätter vi resa lite tycker jag. Häng med om du vill! 

Vi anlände på morgonen till ett regnigt Newcastle så det blev lite si och så med fotandet men kanske kan du få ett hum om hur det ser ut från havssidan trots allt.

 


 

Det bar av mot Glasgow i regnet med ett stopp vid den söta utkanten av staden Gretna. I Gretna Green blev det tid för lite fotografering och även lunch och det blev ett trevligt stopp. 

Gretna Green är namnet på en by strax norr om orten Gretna i det skotska grevskapet Dumfries. Gretna Green är den första by man kommer till i Skottland när man färdas på motorvägen från London till Edinburgh. På grund av sitt läge nära engelska gränsen var stället en vanlig tillflyktsort  för par som vill gifta sig utan samtycke från fadern i familjen. 1754 stiftades en lag i England som förbjöd unga att gifta sig före 21 års ålder utan samtycke.  I Skottland var det däremot tillåtet att gifta sig vid 16 års ålder enligt kanonisk lag. Enligt denna är det nämligen för äktenskapets giltighet tillräckligt att de båda parterna inför trovärdigt vittne förklarar sig vilja äkta varandra. Denna förklaring ägde vanligen rum inför fredsdomaren enligt traditionen till yrket smed. Det hette att ”smeden i Gretna Green hade särskilt privilegium att sluta dylika äktenskap”. Makarnas namn antecknades i ett register som bevis på att en äktenskapsförbindelse verkligen ingåtts.

Genom en parlamentsakt 1856 förklarades alla "Gretna Greens giftermål" ogiltiga från och med 1 januari 1857 och efter detta datum ägde inga äktenskap i Skottland laga kraft såvida inte endera parten före äktenskapets ingående bott i landet minst 21 dagar.

Det finns många legendariska berättelser om rasande fäder som färdats hela natten och alltid nådde Gretna Green bara lite för sent. Invånarna i den lilla byn Gretna Green var väl kända för att hjälpa de par som ville gifta sig och många vandrarhem  längs vägen kunde "oavsiktligt" fördröja några förföljare.

Än idag är Gretna Green  en av de mest populära och romantiska bröllopsplatserna i världen och tusentals par kommer fortfarande från hela världen för att gifta sig "över städet".

En brud och brudgum såg vi i regnet när de skulle ta bröllopsfoton men av hänsyn till dom lät jag bli att fota.

Efter Gretna Green bar det av genom Northumberland och Cumbria till Glasgow där vi checkade in på ett fint hotell och åt en god middag innan det var dags att somna sött för att orka med morgondagen.

 

 

 

 

 

Nu önskar jag dig en fin fortsättning på lördagen med en kram om du vill ha. Lova att du är rädd om dig och din omgivning <3.


 ***

Samtliga bilder i min blogg har jag tagit själv om inte annat anges. Det går att klicka på dom och få lite större format.