Hej och god eftermiddag :-)!

Hoppas allt är bra med dig så här på fredag eftermiddag, kanske har du snart några lediga dagar framför dig. Vädret här kör en repris idag igen och nu minns jag snart inte längre när solen lyste med sin närvaro. 

Nej då rubriken syftar inte på mitt arbete där jag trivs alldeles utmärkt utan den syftar på att jag om elva dagar ska säga upp mig från A-kassan, facket och Arbetsförmedlingen och det känns riktigt bra :-). Jag bör nog tillägga att det är omständigheterna som avgör vad som är lämpligt och olämpligt och normalt så rekommenderar jag alla att åtminstone vara med i A-kassan och gärna i facket också. I ärlighetens namn så fick jag en hel del hjälp från facket när jag blev uppsagd från min gamla arbetsplats så deras roll i det hela kan jag inte klaga på. 

I veckan här ställde jag en fråga till Arbetsförmedlingen men jag kan väl inte påstå att jag tycker att svaret sa mig så mycket men snart behöver jag inte bry mig. Framför allt den sista textraden som jag rödmarkerat gör att allt blir solklart ;-).

Jag skrev så här:

Hej, 

Jag har en fråga till er. 

I dagarna har jag blivit "utförsäkrad" från A-kassan då jag valt att behålla min tjänst på 40% och mina 75 ersättningsdagar därmed är slut.

Om jag fortsätter att vara inskriven på Arbetsförmedlingen måste jag så vitt jag förstår aktivitetsrapportera varje månad även fortsättningsvis. 

När man har A-kassa riskerar man att få en varning och sedan indragen ersättning om man inte är tillräckligt aktiv. Vad händer när man inte är så aktiv som ni tycker att man ska vara och inte har någon ersättning från A-kassan?

Svaret jag fick var:

Hej Kerstin ! 

Utgångspunkten när du är inskriven på Arbetsförmedlingen är alltid att du förväntas vara sökaktiv. Är man inte sökaktiv går det ett meddelande till a-kassan.

Scenariot du beskriver kan du diskutera med din a-kassa, kanske främst när a-kassan plockar upp meddelanden om icke aktivt jobbsökande.

Du bör uteslutande diskutera din situation med din arbetsförmedlare, främst för att bestämma vilket arbetsutbud du har. Som arbetssökande skall man ju berätta alla förändringar som sker i ens situation. 

Med vänlig hälsning

Arbetsförmedlingen Kundrelationer

Då ställde jag följdfrågan: 

Hej och tack för svaret.

Men om jag inte är med i A-kassan då?

Svaret jag fick var: 

Hej Kerstin ! 

Det är din tillgänglighet på arbetsmarknaden och den sökandekategori som du befinner dig i som avgör ifall du måste aktivitetsrapportera. Om någon del av ditt arbetsutbud utgörs av till exempel arbetslöshet måste du aktivitetsrapportera. En utebliven aktivitetsrapport leder till att ett meddelande görs och kan leda till konsekvenser i form av nedsatt ersättning då man börjar söka a-kassa på nytt. På förhand går det inte att anta vad som kommer att hända.

Med vänlig hälsning

Arbetsförmedlingen Kundrelationer

Ja ja så där kan det gå! 

För övrigt vill jag bara önska dig en fin fortsättning på dagen och en skön och avkopplande kväll. Vill du ha en kram så får du självklart det. Lova att du är rädd om dig och din omgivning <3.